zijkant

Steiger

rots

Rotsen

onkruid

Gras en holpijp

stoel

De achtertuin

grindtuin

Doelbeeld

bodembedek

Beplantingsidee

grond

Toekomstbeeld

 

Lindemansadvies en oplossingen

sitgroningen

doorsnede

Opdracht: fam. Meijer

oppervlak: 300 m

Probleemstelling:

Bij het verwerven van het huis en de tuin bleek dat de tuin erg verwaarloosd was. De oorspronkelijke opzet een waterval met vijvers was verwilderd en niet meer te redden. De bouwer van dit Zweedse huis had bergen grond en rotsen aangevoerd, zo groot dat verplaatsen al moeilijk was. Als klap op de vuurpiji was het onmogelijk het perceel over land te bereiken met een kraan of kiepwagen. Dus een aardig beheerprobleem; een verwilderde watertuin, met een geweldige berg grond en niet over land te bereiken met machines.

Aan ons de taak hiervoor ontwerpend een oplossing te vinden voor deze puzzle.

ontwerpbeeld

Onze Rol:

Ontwerpen met hoogteverschillen is altijd lastig. We hebben 50% van de bestaande ophoging afgevoerd en de rest bleef op zijn plek, maar werd in talud gelegd. Er onstond een vlak stuk om op te leven met allerlei randen om te zitten en een dijklichaam met gras dat intensief gemaaid zou worden. Met knotwilgen aan de waterkant en de grondtrap naar boven hebben we een heel hollands ontwerp gemaakt.

Lindemans lndschapsarchitecten heeft met de beperking die er waren, zoals budget en mogelijkheden. De situatie van een probleemtuin hebben we omgedraaid naar een tuin die uitstekend te gebruiken is, te onderhouden is en buitengewoon eenvoudig oogt.